Undredal & Gudvangen - The Viking Experience

Zaterdag 1 augustus 2020 - Dag 12
We hebben een lekker relaxed dagje voor de boeg. Na even lang uitgeslapen te hebben en buiten op ons terras te hebben ontbeten zijn we naar Undredal gereden. Het dorpje is gelegen langs de Aurlandsfjorden, een aftakking van de enorme Sognefjorden.

Met een bevolking van ongeveer 100 mensen en 500 geiten staat Undredal bekend om de bruine geitenkaas (geitost) met een sterke karamelsmaak die nog steeds op traditionele wijze wordt geproduceerd. Het is geen echte kaas maar weikaas, hij wordt gemaakt door de wei die na kaasproductie overblijft 10 tot 12 uur in te koken.

Undredal blijkt een prachtig plaatsje te zijn, de ligging aan de Aurlandfjord (waar we tot onze verbazing zelfs een zeehond in spotten! - helaas geen bewijs want camera in de auto) maar ook de huisjes in de nauwe straatjes.
Stacks Image 19
Stacks Image 21
Stacks Image 17
Stacks Image 11
We kopen wat kaas in het winkeltje in het dorp en bewonderen de bronzen geit die ter ere van de enorme inkomsten die zijn soort voor het dorp genereert opgericht is.
Stacks Image 23
Stacks Image 15
Via het schitterende dal rijden we naar Gudvangen. We kregen de tip dat hier een interessant soort openluchtmuseum over vikingen is, the Viking Experience. Viking Valley is het decor voor de stad Njardarheimr, waar volgens de site de echte geschiedenis en cultuur van de Vikingtijd tot leven wordt gebracht.

Bij de ingang worden we verwelkomd door Greg, een Britse man die op zeer jonge leeftijd met zijn ouders is geëmigreerd naar Noorwegen. Hij vertelt van jongs af aan al gefascineerd te zijn door de Vikingen en dat hij een droombaan heeft omdat hij de hele dag in ‘zijn’ Vikingen dorp mag werken.

Hij blijkt extreem geschikt voor zijn werk. Drie kwartier lang vertelt hij op een beeldende manier boeiende verhalen over het leven van de Vikingen en neemt gelijk een grote onwaarheid weg: de Vikingen hebben nooit hoorns op hun helmen gehad.
Stacks Image 29
Stacks Image 46
We krijgen nog een demonstratie spinnen en ons wordt uitgelegd hoe de kleuren voor de kleding indertijd werd gekregen. De duurste kleur was paars: deze moest ofwel gemengd worden uit twee andere kleuren die geïmporteerd moesten worden of van het slijm een bepaald soort slak. Om een stukje stof ter grootte van je hand te kunnen verven had je duizend slakken nodig, plus dat de slakken ook nog eens alleen in de Middellandse Zee voorkwamen. Paars werd dus alleen gedragen door koningen en koninginnen.

In de smidse krijgen we uitleg hoe de wapens gemaakt werden. Overigens maken ze in de smidse ook wapens en spijkers op bestelling. De smid toont ons één item waarvan we een foto mogen maken maar we moeten beloven dat we nu nog niet vertellen waarvoor dit item bedoeld is. Dat doen we dus ook niet :-)
Stacks Image 40
Stacks Image 42
Stacks Image 52
Stacks Image 31
Als Greg klaar is met zijn tour en nog behoorlijk wat aanvullende vragen van ons heeft beantwoord lopen we rond door het dorp en worden we uitgenodigd om toe oefenen met het schieten met pijl en boog. En dat is dus een stuk minder gemakkelijk dan dat het eruit ziet, kunnen we je nu vertellen…
Stacks Image 33
Stacks Image 13
We vinden het mooi geweest voor deze heerlijk zonnige dag. Terug in de hytte koken we een potje chili con carne waar we een flesje lokale Vossasider bij drinken, een van de weinige keren dat we een alcoholhoudende drank hebben gekocht in Noorwegen. Kosten: 9 euro voor twee flesjes van 0,33cl. Maar lekker waren ze wel…
Stacks Image 54